Tema kratkog intervjua ovog broja su razlike u javnom i privatnom sektoru. Nakon dugogodišnjeg rada u bolnici, poliklinici i odjelu endokrinologije, naša kolegica dr. Tina Slunjski Rutić iz Varaždina prešla je u privatni sektor i od prošle godine dio je tima jedne privatne ustanove u Varaždinu. Razgovarala je s njom dr. Martina Jambrović.

Tina Slunjski Rutić, dr.med.

Od nedavno dio si tima privatne poliklinike. Što te potaknulo na odlazak na rad u privatni sektor?

Prvenstveno je motiv bio obiteljski. Željela sam se više posvetiti djeci, obitelji, a rad u javnoj ustanovi i brojna dežurstva, iscrpljujući rad u OHBP-u i sve teži uvjeti nisu mi otežali odluku. Smatram da je rad u OHBP-u iznimno zahtjevan i sve kaotičniji, a dojma sam da je i u drugim ustanovama tako. Samohrana sam majka i dežurstva i rad u takvom okruženju otežavala su mi svakodnevnu organizaciju obiteljskog i privatnog života.

Možeš li kratko usporediti najvažnije razlike rada u općoj bolnici i privatnoj ustanovi?

Naravno, razlike su ogromne. Od rada na odjelu koji je u privatnim ustanovama manji, ili nepostojeći u mom slučaju. Najviše vremena potrošila sam na privikavanje upravo na tu potpuno drugačiju dinamiku rada. Dugi niz godina provela sam radeći u bolničkom sustavu i činjenica da odjednom nemam „odjelni“ rad bila mi je i pomalo nevjerojatna.

Prednost privatnih ustanova je i odlična organizacija rada, imamo dovoljno vremena i svakom pacijentu možemo posvetiti vrijeme koje zaslužuje. Ne može se dogoditi situacija da u isto vrijeme moraš biti na više radilišta, na više mjesta, što je često nemoguć slučaj pri radu u bolnici.


Što bi opisala kao najveću prednost rada u privatnoj ustanovi?

Meni je najveća prednost bila to što nema dežurstava, rada vikendom, blagdanom ili praznicima. Imam vremena baviti se obitelji i privatnim životom na nekako „normalniji“ način.


Opiši svoj radni dan, koliko imaš pacijenata, koje su metode rada, koje su glavne razlike naspram bolnice?

Radim u relativno novoj poliklinici, započela je s radom prije nekoliko mjeseci, radni dani su specifični. Dnevno imam od 10 do 15 pacijenata. U prvom dijelu dana radim sistematske i preventivne preglede dok je drugi dio dana rezerviran za specijalističke preglede, one iz područja endokrinologije i dijabetologije te, naravno, za ultrazvuke štitnjače.


Vidiš li se ikad ponovo u bolnici, ili nekom sličnom tipu ustanove, a da nije privatni sektor?

Mišljenja sam da se niti jedna vrata ne smiju zatvoriti, već je razumno imati otvorene opcije i iskoristiti što je više prilika za profesionalni i osobni razvoj. Rekla bih, nikad ne reci nikad, sve su mogućnosti otvorene.


Svi smo mi liječnici, svatko od nas ima drugačiji dan kad je slobodan, kako se to opuštaš, čime se baviš u slobodno vrijeme?

Vrijeme volim provesti u druženju s djecom, s prijateljima i na putovanjima.