Search

Kampanja „Izgradimo čvršće kosti“ na Godišnjem sastanku HDED-a

Osteoporotski prijelomi jedni su od vodećih uzroka invalidnosti i smrtnih ishoda, a često ostaju neprepoznati čime se gubi pravovremena prilika za liječenje i sprječavanje pojave novog prijeloma. Veliki broj pacijenata hospitaliziranih zbog prijeloma kuka prethodno je već imalo neki od prijeloma. Najčešće se radi o prijelomu kralješka ili ručnog zgloba, u podlozi kojih je neprepoznata i neliječena
osteoporoza.


Svake godine Međunarodna zaklada za osteoporozu (u nastavku IOF od engl. International Osteoporosis Fundation) provodi kampanju povodom Svjetskog dana osteoporoze (20. listopada) koja okuplja zdravstvene djelatnike diljem svijeta s ciljem povećanja svjesnosti o važnosti zdravlja kostiju, prevenciji osteoporoze i osteoporotskih prijeloma. U 2023. godini provedena je globalna kampanja pod geslom Izgradimo čvršće kosti, u kojoj su sudjelovali i djelatnici Zavoda za endokrinologiju, dijabetes, bolesti metabolizma i kliničku farmakologiju Kliničke bolnice Dubrava. Prema predlošcima IOF-a pripremljeni su edukativni materijali na hrvatskom jeziku koji su dijeljeni na društvenim mrežama kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti zdravlja kostiju i pružile osnovne informacije kako brinuti o zdravlju kostiju.


Kako se na dan osteoporoze 20. listopada u Dubrovniku održavao i Godišnji sastanak Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (HDED), cijela jedna sesija bila je posvećena kampanji Izgradimo čvršće kosti kako bi se podigla svijest o važnosti prevencije osteoporoze i osteoporotskih prijeloma i među kolegama – zdravstvenim djelatnicima. Uz dijeljenje edukativnih materijala, prikazani su i rezultati programa sekundarne prevencije osteoporotskih prijeloma pod nazivom „Veza za prijelom“ koji se od ožujka 2022. godine provodi u Kliničkoj bolnici Dubrava. Riječ je o multidisciplinarnoj koordinaciji Zavoda za endokrinologiju, dijabetes, bolesti metabolizma, kliničku farmakologiju i Zavoda za ortopediju i traumatologiju, a organizirana je po uzoru na međunarodni program IOF-a ‘’Capture The Fracture’’. Program omogućuje bolesnicima hospitaliziranima zbog osteoporotskih prijeloma adekvatnu i cjelovitu skrb nakon prijeloma te pravovremeno liječenje osteoporoze kako bi se spriječili ponovni prijelomi. Programom je do sada obuhvaćeno više od 450 pacijenata. IOF procjenjuje i prati rezultate ustanova koje provode taj program te je Kliničku bolnicu Dubrava potvrdio i nagradio s brončanom zvjezdicom. Na Godišnjem sastanku HDED-a se prezentacijom rezultata i načinom provođenja programa u Kliničkoj bolnici Dubrava željelo potaknuti i druge kolege u provođenju istog i u njihovim ustanovama.


Između 246 kampanja u 48 zemalja na 6 kontinenata, Zavod za endokrinologiju, dijabetes, bolesti metabolizma i kliničku farmakologiju Kliničke bolnice Dubrava osvojio je nagradu IOF-a za najbolje provedenu kampanju povodom Svjetskog dana osteoporoze 2023. godine. Nagrada će biti poticaj za daljnji rad, edukaciju i promociju programa s ciljem bolje skrbi i prevencije sekundarnih prijeloma na Nacionalnoj razini.

Jelena Andrić, dr. med.