Search

Treći Hrvatski dan šećerne bolesti

Dana 14. svibnja 2024. obilježili smo treći Hrvatski dan šećerne bolesti.

U Hrvatskoj gotovo 400 000 ljudi ima dijagnosticiranu šećernu bolest, a pogotovo zabrinjava procjena da otprilike jednako toliko oboljelih još nema postavljenu dijagnozu. Kako su prevencija bolesti te njeno rano prepoznavanje i liječenje od iznimne važnosti, Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju rado se odazvalo pozivu Zagrebačkog dijabetičkog društva i Studentske sekcije za endokrinologiju i dijabetologiju na sudjelovanje u hvalevrijednoj javnozdravstvenoj akciji za podizanje svijesti o šećernoj bolesti koja se održala povodom ovog dana na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Prolazeći sustavno kroz četiri postaje, svi zainteresirani mogli su se informirati o šećernoj bolesti, izmjeriti tjelesnu visinu, masu, opseg struka, glukozu u krvi i krvni tlak te se sukladno svojim nalazima individualno posavjetovati s liječnikom i nutricionistom. Tijekom ove jutarnje akcije obradili smo 300 ljudi, od kojih je 16 imalo povišenu glukozu u krvi, a od toga dvoje iznimno visoke razine te su adekvatno zbrinuti. Svima uključenima s urednim vrijednostima glukoze temeljem validiranih upitnika procijenjen je rizik za razvoj šećerne bolesti i dane su im upute kako istu prevenirati. Naglasili smo ulogu i važnost životnog stila, pravilne prehrane i adekvatne fizičke aktivnosti kako u prevenciji dijabetesa, tako i u njegovom liječenju.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i drago nam je da smo imali priliku biti dio nje. Do idućeg Hrvatskog dana šećerne bolesti – pazite na svoje zdravlje!