Algoritam za dijagnozu i liječenje hiponatrijemije naglašava važnost pristupa prema kliničkoj slici bolesnika. Urednici biltena su I. Kraljević, L. Šambula, T. Dušek, D. Kaštelan, A. Novak
Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju donosi smjernice za dijagnostiku i liječenje dijabetičke ketoacidoze (DKA), akutne komplikacije šećerne bolesti uzrokovanog nedostatkom inzulina. Smjernice obuhvaćaju kliničku prezentaciju, dijagnostičke kriterije te detaljne upute za terapiju, naglašavajući važnost brze reakcije i preciznog postupanja kako bi se minimizirali rizici po pacijente.
Algoritam za dijagnozu i liječenje hiponatrijemije naglašava važnost pristupa prema kliničkoj slici bolesnika. Urednici biltena su I. Kraljević, L. Šambula, T. Dušek, D. Kaštelan, A. Novak
Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju donosi smjernice za dijagnostiku i liječenje dijabetičke ketoacidoze (DKA), akutne komplikacije šećerne bolesti uzrokovanog nedostatkom inzulina. Smjernice obuhvaćaju kliničku prezentaciju, dijagnostičke kriterije te detaljne upute za terapiju, naglašavajući važnost brze reakcije i preciznog postupanja kako bi se minimizirali rizici po pacijente.
Bilten Hrvatskog dijabetološkog društva i Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ, broj 7, 2023. Tema: Klinički...
Materijal za klinički pregled stopala kod dijabetičara uključuje detaljne korake za procjenu simptoma neuropatije, klaudikacije, prethodnih ulceracija i amputacija. Sadrži upute za pregled noktiju, kože, kalusa, infekcija, ulkusa i deformiteta stopala. Također, obuhvaća procjenu neurološkog i vaskularnog statusa te kategorizaciju rizika nastanka ulkusa
Materijal za njegu stopala kod dijabetičara pruža upute za svakodnevnu higijenu i zaštitu. Preporučuje pranje stopala, provjeru oštećenja i suhe kože, temeljito sušenje, posebno između prstiju, te redovito rezanje noktiju. Također, savjetuje korištenje hidratantne kreme, izbjegavanje hodanja bosih nogu, provjeru stanja tabana uz pomoć zrcala ili druge osobe, te upozorava na opasnosti od vrućih termofora, električnih deka i radijatora kako bi se izbjegle opekline.
Materijal za njegu stopala kod dijabetičara sadrži niz vježbi snaženja, stabilizacije i istezanja koje pomažu u održavanju zdravlja stopala. Vježbe snaženja se izvode sjedeći ili stojeći i uključuju dorzalnu i plantarnu fleksiju, širenje prstiju, nabiranje ručnika, izvrtanje i uvijanje stopala, te hodanje na prstima i petama. Vježbe stabilizacije se izvode stojeći s otvorenim ili zatvorenim očima, a obuhvaćaju hodanje po liniji i odizanje noge. Vježbe istezanja uključuju istezanje potkoljenice, stražnjeg dijela natkoljenice, donjeg dijela stopala i prstiju stopala. Ove vježbe su prilagodili Katedra za fizioterapiju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu i Hrvatsko dijabetološko društvo.
Nakon dijagnoze šećerne bolesti, prvo pitanje koje se postavlja je "Što mogu jesti?". Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost ključni su za liječenje, bez obzira na terapiju. Prehrana oboljelih slična je prehrani zdrave populacije, ali zahtijeva smanjenje unosa ugljikohidrata zbog njihovog utjecaja na razinu šećera u krvi. Nema potrebe za specijalnom ili skupljom hranom, niti za "superhranom". U knjižici su objašnjeni osnovni principi prehrane, s primjerima jelovnika i receptima. Cilj je pokazati da zdrava hrana može biti ukusna i zadovoljavajuća. Za individualne smjernice, preporučuje se konzultacija s nutricionistom. Dijagnoza dijabetesa nije kraj, već prilika za poboljšanje zdravlja i kvalitete života. Ova...
Priručnik pruža sveobuhvatan pristup prehrani za osobe s šećernom bolešću, naglašavajući da nema potrebe za posebnom hranom. Ističe se važnost uravnotežene prehrane koja je korisna za sve, prilagođena individualnim potrebama i preferencijama. Poseban naglasak stavlja se na izbjegavanje prerađene hrane s dodanim šećerima, mastima i soli te potiče na uživanje u zdravijoj hrani temeljenoj na mediteranskoj tradiciji. Ova knjižica pruža smjernice za održavanje optimalne tjelesne težine i kontrolu razine šećera u krvi, promovirajući zdraviji i održiviji način prehrane za sve zainteresirane.
Ovaj priručnik IWGDF-a opisuje praktične smjernice za prevenciju i liječenje dijabetičke bolesti stopala. Autori, članovi uređivačkog odbora IWGDF-a, saželi su podatke iz sedam poglavlja smjernica temeljenih na dokazima. Dodatno, priložili su savjete bazirane na stručnom mišljenju za područja koja nisu imala dovoljno dokaza za preporuke. Ovaj skraćeni dokument služi kao osnovni sažetak ključnih načela upravljanja bolestima stopala povezanim sa šećernom bolešću.
Ovaj priručnik IWGDF-a opisuje praktične smjernice za prevenciju i liječenje dijabetičke bolesti stopala. Autori, članovi uređivačkog odbora IWGDF-a, saželi su podatke iz sedam poglavlja smjernica temeljenih na dokazima. Dodatno, priložili su savjete bazirane na stručnom mišljenju za područja koja nisu imala dovoljno dokaza za preporuke. Ovaj skraćeni dokument služi kao osnovni sažetak ključnih načela upravljanja bolestima stopala povezanim sa šećernom bolešću.
Materijal pruža smjernice za očuvanje hormonskog zdravlja, uključujući preporuke za zdrav životni stil, izbjegavanje endokrinih disruptora, te prepoznavanje ranih simptoma hormonskih bolesti i potrebu za pravom dijagnozom.
Materijal opisuje ulogu hormona u tijelu, važnost endokrinologije i prepoznavanje endokrinoloških poremećaja. Također, naglašava rizike povezane s endokrinim disruptorima, debljinom i rijetkim bolestima te poziva na jačanje mjera za njihovo sprječavanje i liječenje.
Članovi Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju izradili su knjižicu “PROTOKOL ENDOKRINOLOŠKIH TESTOVA“. Knjižica je namijenjena medicinskim djelatnicima, prvenstveno endokrinolozima. Endokrinološki testovi su podijeljeni po poglavljima uz naglaske kada ih je indicirano, a kada kontraindicirano raditi te što je potrebno za pripremu i izvođenje testa uz na kraju naravno i upute o tumačenju testa
"Tanjur zdrave prehrane za dijabetičare" pruža praktične smjernice za uravnoteženu prehranu dijabetičara. Savjetuje unos 6-8 čaša vode dnevno i ograničenje mliječnih napitaka te izbjegavanje zaslađenih pića. Preporučuje se ¼ tanjura ispuniti bjelančevinama (riba, perad, mršavo meso), ½ tanjura povrćem (izbjegavajući krumpir i pomfrit), te ¼ tanjura škrobnim namirnicama (cjelovite žitarice). Unos voća ograničava se na do 3 porcije dnevno. Posebna pažnja posvećena je zdravim masnoćama, izbjegavanju trans-masnoća i poticanju umjerene fizičke aktivnosti
Plan prehrane od 1300 kcal za dijabetičku populaciju, s naglaskom na kontrolu unosa ugljikohidrata radi stabilizacije razine šećera u krvi. Plan se sastoji od tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i detaljno je razrađen s preporučenim namirnicama, količinama i ukupnim unosom ugljikohidrata po obroku.
Plan prehrane od 1500 kcal za dijabetičku populaciju, s naglaskom na kontrolu unosa ugljikohidrata radi stabilizacije razine šećera u krvi. Plan se sastoji od tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i detaljno je razrađen s preporučenim namirnicama, količinama i ukupnim unosom ugljikohidrata po obroku.
Plan prehrane od 1900 kcal za dijabetičku populaciju, s naglaskom na kontrolu unosa ugljikohidrata radi stabilizacije razine šećera u krvi. Plan se sastoji od tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i detaljno je razrađen s preporučenim namirnicama, količinama i ukupnim unosom ugljikohidrata po obroku
Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i ne propustite najnovije vijesti i događaje HDED-a