Search

Treći regionalni simpozij mladih endokrinologa 17.-19.3.2023., Osijek

Od 17. do 19. ožujka 2023. godine u Osijeku, održan je treći po redu Regionalni simpozij mladih endokrinologa na temu „Bolesti nadbubrežne žlijezde i reprodukcijska endokrinologija”. Simpozij je održan u Edukativnom i informativnom turističkom centru mladih Stara Pekara, u organizaciji Sekcije mladih endokrinologa Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju, Hrvatskog liječničkog zbora.

Na simpoziju su sudjelovali mladi specijalisti i specijalizanti endokrinologije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije, a nakon prva dva simpozija koja su bila održana online, po prvi put su mladi specijalisti i specijalizanti endokrinologije iz regije imali priliku stručnog i znanstvenog okupljanja te međusobnog povezivanja uživo.

Tijekom tri dana simpozija obrađene su teme iz endokrinologije kroz ukupno šest sesija: adrenalni uzroci arterijske hipertenzije, tumori nadbubrežne žlijezde, ginekološka endokrinologija, transrodne osobe, andrologija i neplodnost. Teme su bile obrađene kroz plenarna predavanja i prikaze slučajeva iz svakodnevne kliničke prakse, a bile su praćene zanimljivim i interaktivnim diskusijama te razmjenom međusobnog znanja. Iz svake sesije bio je odabran najbolji prikaz slučaja koji je nagrađen prikladnim darom, knjižicom „Protokol endokrinoloških testova“ koju su izradili članovi Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju.

U sklopu simpozija održan je World caffe na zanimljivu temu „Izazovi u zbrinjavanju transrodnih osoba“ gdje se raspravljalo o izazovima u svakodnevnom kliničkom radu s transrodnim osobama, s posebnim naglaskom na međusobne razlike na navedenu temu u različitim zemljama regije.

Na uspješan stručni dio simpozija, nastavio se bogat i zanimljiv društveni program uključujući Endo Run utrku uz rijeku Dravu te pub kviz.

Regionalni simpozij mladih endokrinologa postao je prepoznatljiv događaj i prilika za međusobno povezivanje te razmjenu znanja i iskustava mladih specijalista i specijalizanata endokrinologije iz zemlje i regije. Program skupa je dostupan na poveznici. Knjiga sažetaka je dostupna ovdje.

S veseljem možemo najaviti četvrti po redu simpozij koji će se održati 2024. godine u Srbiji.

Ana Majić Tengg